Psssb assistant jail superintendent exam review 2020

Psssb assistant jail superintendent exam review 2020

Psssb assistant jail superintendent exam review 2020
Psssb assistant jail superintendent exam review 2020

Psssb assistant jail superintendent exam review 2020

Q71: Maharaja Narendra Singh succeeded which of the Maharaja?  

Ans A:
Maharaja Narindar Singh (r.18 January 1846-13 Nov.1858) was Jat Ruler of Patiala. He succeeded ‎Raja Karam Singh (r.30 June 1813- 23 Dec.1845). His successor was Maharaja Mahendra Singh (b.16 Sept.1852, r.29 Jan.1863-1875).

Q72. Amrita Pritam receive Jnanpith Award for which book in 1982?

Ans: A

 Amrita Pritam received the Bhartiya Jnanpith Award, India's highest literary award, in 1982 for Kagaj te Canvas (Paper and Canvas).

Q 73: which city is also known as sifti ka ghar?

Ans: D

Amritsar — Sifti Da Ghar (Land of Values) — promoted as parallel city to Lahore by the legendary Maharaja Ranjit Singh.

Q74 How many Rajya Sabha members elected from Punjab states?
Ans: C

The state elects 7 member for a term of 6 years.
Q75: who was the first governor of Punjab?
Ans:C

Sir Chandulal Madhavlal Trivedi KCSI, CIE, OBE, ICS (2 July 1893 – 15 March 1980) was an Indian administrator and civil servant who served as the first Indian governor of the state of Punjab (then East Punjab) after Independence in 1947. He subsequently served as the first Governor of Andhra Pradesh from its creation in 1953 until 1957.

Q76: arrange the district of Punjab according the census of 2011 in ascending order!

Ans: confustion ...option is not matched..


#    District    Sub-Districts    Population    Increase    Sex Ratio    Literacy    Density
1    Ludhiana
List
3,498,739    15.36 %    873    82.20 %    978
2    Amritsar
List
2,490,656    15.47 %    889    76.27 %    928
3    Gurdaspur
List
2,298,323    9.26 %    895    79.95 %    647
4    Jalandhar
List
2,193,590    11.76 %    915    82.48 %    836


Psssb assistant jail superintendent exam review 2020 GK




Q: 77 What is  is the name of the scheme which was launched in 2020 in Punjab to honour the police?

Ans: A
In a bid to keep the morale of cops high, the Punjab Police have launched 'Appreciate and Commend' scheme.
Punjab DGP Dinkar Gupta, who launched the scheme at Phillaur, said the move is aimed at boosting the morale of police officers who work exceptionally and diligently.
An official statement quoted Gupta saying that he planned to make this initiative into a monthly feature and would personally interact with the awardees.

Q78: what was the theme of Punjab tebleau in Republic Day 2019?

Ans: C

Punjab's tableau, themed around first Sikh master Guru Nanak Dev's teachings, has been selected for this year's Republic Day parade at New Delhi.

Q79: Kila Raipur is famous for which event?
Ans: A

Qila Raipur Sports Festival, popularly known as the Rural Olympics, is held annually in Qila Raipur (near Ludhiana), in Punjab, India. Competitions are held for major Punjabi rural sports, include cart-race, athletic events and rope pulling.

Q: 80 Who had drafted the declaration of independence pledge in 1930?
Ans: D

Declaration of Independence Pledge Though the congress passed the Poorna Swaraj Resolution in December 1929, it was a month later on January 26, 1930, when a Pledge of Indian Independence also known as Declaration of Independence was taken. While the Poorna Swaraj Resolution was drafted by Jawaharlal Lal Nehru, the “Declaration of Independence” pledge was drafted by Mahatma Gandhi in 1930 and it echoed the essence of American Declaration of Independence. After this pledge January 26, 1930 was declared as Independence Day by Indian National Congress

Q 81 what of the following is  the highest point of India?

Ans: A
Kangchenjunga is the highest mountain peak located in India and the third highest mountain peak in the world after Mount Everest and K2. Nanda Devi is the highest peak located entirely within India. Kangto lies along the Line of Actual Control between India and China.

Q. 82 What are the causes of winter rain in Northern India?    

Ans: C

Western disturbances, specifically the ones in winter, bring moderate to heavy rain in low-lying areas and heavy snow to mountainous areas of the Indian Subcontinent. They are the cause of most winter and post-monsoon season rainfall across northwest India.

Q 83 which is the first golden jubilee film of India?

Ans: D

In 1936, the movie, Sant Tukaram (Saint Tukaram) became the first ever Marathi movie to be screened at the International Venice Film Festival and was rated as one of the best three movies that year. This movie celebrated its golden jubilee.

Q84: who was the chairman of committee to review working of the constitution which was constituted in 2000?

Ans: B

The 11-member commission was headed by Retired Chief Justice of India Justice M.N. Venkatachaliah.[1][2] The other members of the Commission were B.P. Jeevan Reddy (Chairman of the Law Commission), R.S. Sarkaria (Former Judge of the Supreme Court of India), K.Punnayya (Former Judge of Andhra Pradesh High Court), Soli Sorabjee (Attorney-General of India), K. Parasaran (Former Attorney-General of India), Subhash C. Kashyap (Former Secretary-General of Lok Sabha), C.R. Irani (Chief Editor & Managing Director of the Statesman), Abid Hussain (Former Ambassador of India to the USA), Sumitra Kulkarni (Former Member of Parliament) and P. A. Sangma (Former Speaker of Lok Sabha).[3]


Q85. when was the first general elections Held?
Ans: A

The Indian general election of 1951–52, held from 25 October 1951 to 21 February 1952, was the first election to the Lok Sabha since India became independent in August 1947.[1][2][3] It was conducted under the provisions of the Indian Constitution, which was adopted on 26 November 1949. Elections to most of the state legislatures took place simultaneously.

Q 86 which of the following anti satellite missile is tested by India on 27th March 2019?

Ans: C

On March 27, 2019 India conducted Mission Shakti, an anti-satellite missile test, from the Dr. A P J Abdul Kalam Island launch complex. This was a technological mission carried out by DRDO. The satellite used in the mission was one of India's existing satellites operating in lower orbit.

Q 87. when did Simon Commission visit India?

Ans: C

The Simon Commission was dispatched to India in 1928 to review the the Government of India Act 1919. The Commission, appointed by Prime Minister Stanley Baldwin, did not include any Indian delegates.


Q 88 National consumer right day observed on?
Ans: A
In India, the National Consumer Day is observed every year on December 24 to spread awareness to about consumer importance, their rights, and responsibilities. On December 24, 1986, the Consumer Protection Act 1986 received the approval of the President of India and came into force.

Q 89 which is the largest Indian museum?
Ans: D
The Indian Museum in Kolkata, West Bengal, India, also referred to as the Imperial Museum at Calcutta in colonial-era texts, is the ninth oldest museum in the world, the oldest museum in India, and the largest museum in India.


Psssb assistant jail superintendent exam review 2020 GK Portion


Q 90: full form of Niti Aayog?
Ans: B

The National Institution for Transforming India, also called NITI Aayog, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015. NITI Aayog is the premier policy 'Think Tank' of the Government of India, providing both directional and policy inputs.

Q 91: the article 51a of constitution of India is related to which fundamental duties of which of the following?

Ans: D

51A. Fundamental duties It shall be the duty of every citizen of India (a) to abide by the Constitution and respect its ideals and institutions, the national Flag and the National Anthem.

Q 92 what can be maximum interval between two sessions of each house of parliament in India?

Ans: A    

The maximum gap allowed between two sessions of the Parliament is 6 months. Hence the parliament must meet at least two times in a year. In India, the parliament conducts three types of sessions each year.
Budget session: January to may
Monsoon session: July to August or september
Winter session: November to December

Q93. the President of India can remove Chief Election Commission of India if?
Ans: D

Chief Election Commissioner of India can be removed from his office by the President on the basis of a resolution passed to that effect by both the houses of parliament with a two-thirds majority in both the Lok Sabha and the Rajya Sabha on the grounds of proved misbehavior or incapacity

Q 94: who Is the first law officer in India?

Ans: C
The first Law Officer of the Government of India is the
Attorney-General for India is the first Law Officer of the Government of India. He is is the Indian government's chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India.
    
Q. 95 which agency is interested with responsibility to ensure uniform policy on accounting and Audit in government sector as a whole in india?

Ans: B

The CAG is responsible for ensuring a uniform policy of accounting and audit in the Government sector as a whole.

Q 96: on the basis of recommendation of which commission Punjab was formed as a unilingual state of Punjabi speaking people?
Ans: D

On the recommendation of the Shah Commission (1966), the punjabi- speaking areas of State of Punjab were combined into a unilingual state of Punjab, the Hindi-speaking areas were merged into the State of Haryana and the hill areas were merged with the neighboring union territory of Himachal Pradesh.

Q 97: Himachal Pradesh become ----- state of India?

Ans: C

On 18th December, 1970 the State of Himachal Pradesh Act was passed by Parliament and the new state came into being on 25th January, 1971. Thus H.P. emerged as the eighteenth state of Indian Union.

Q 98: which of the following is the Apex body of Panchayati Raj system?
Ans: A

Zila Parishad is the apex institution of the Panchayati Raj System. It enhances the work of the Block Samitis of the districts by working with them at the district level.

Q 99: which of the Prime Minister coined the term Jai Jawan Jai Kisan?
Ans: D

Jai Jawaan Jai Kisaan ("English: Hail the Soldier, Hail the Farmer") was a slogan of the second Prime Minister of India Lal Bahadur Shastri in 1965 at a public gathering at Ramlila Maidan, Delhi.

Question no. 100- how many total number of members can be nominated by president in both houses?

Ans is : 12+2 = 14
Explanatin: Article 80 of the Constitution of India provides that 12 members are to be nominated by the President of India  in rajya sabha and 2 in loksabha (2 members to be nominated by the President from the Anglo-Indian Community in loksabha.


Keywords: psssb assistant jail superintendent exam review ,assistant jail superintendent 2020,psssb jail superintendent 2020,exam pattern jail superintendent punjab,jail superintendent,jail superintendent 2020,how to apply jail superintendent,jail assistant,jail superintendent vacancy 2020,how to prepare for psssb jail,psssb assistant superintendent paper,assistant superintendent jail punjab,assistant superintendent jail previous year paper,psssb jail superintendent prepration,superintendent,psssb

 Click to watch video here

Post a Comment

0 Comments